středa 19. května 2010

pátek 7.5.2010 - Angkor - velký okruh

Dnes jsme chtěli stihnout východ slunce nad Angkor Watu, domluvili si tuktuk na pátou hodinu a samozřejmě zaspali. Ale jen trošku, takže jsme na půl šestou mastili v koloně dalších tuktuků s turisty a pak západní bránou na výhled na chrám. Na modrobíločervené obloze se rýsovala silueta věží tvaru lotosových květů. Takhle brzy ráno nám přišlo, že je v průchodu bránou mnohem větší teplo než venku a to jsme si v nich přes den užívali příjemného chládku. A taky se to před sedmou, kdy už zase začalo být vedro na padanutí, otočilo. Vůbec bylo dneska nějaké větší vedro než předevčírem. Tím víc jsme si užívali, že dnes máme tuktuk a vozíme se mezi chrámy jako páni. Škoda, že jsou vzdálenosti tak krátké. Po pěti minutách jízdy nás tuktuk vždy vykopnul u dalšího chrámu a my museli dál po svých. Objeli jsme velký okruh a co jsme dnes viděli?
Angkor Wat - jen siluetu při východu slunce, moc pěkná a fotogenická.
Preah Khan - tuctový chrám jako včerejší Banteay Kdei, jen tenhle prý nejzachovalejší ze všech (samozřejmě až po Angkor Wat, ten ještě dnes takřka voní novotou :-) Zajímavostí byl dvoupatrový Pavion - stavba s vysokými sloupy, ze které by byl určitě krásný výhled. Byl tam žebřík, ale bohužel i hlídač, který na mě volal ještě dřív, než jsem se k žebříku stihl jen příblížit.
Neak Pean - soustava několika bazénků (bez vody, možná se naplní v období dešťů) a uprostřed největšího taková stavba tvaru fontány bez vody. Na schodech bazénu se dá příjemně natáhnout do stínu a pít kokos, který si tu koupíte za půl dolaru.
Ta Som - opět tuctový chrám, tenhle má ale vzdálenější východní bránu krásně porostlou mohutným stromem. Bylo by tu asi lepší být ráno, kdy je brána osvícená sluncem, v poledne už to moc na focení není. V průvodci doporučují focení odpoledne, ale nevím nevím.
East Mebon - vysoký cihlový chrám. Prý jsou tu všechny chrámy stavěné z cihel (to co není vidět) a pískovce (to co je vidět), ale tady je z cihel asi vše. Je pěkný vysoký a to se mi líbilo. Lehli jsme si na chvilku do stínu, ale kameny byly ještě rozpálené, takže tu bylo jako na peci. Pěkní jsou zachovalí kamenní sloni v rozích chrámu hledící do kraje.
Pre Rup - stejný jako East Mebon, jen ještě strmější a s pěkným chládkem nahorě v nejvyšší místosti s budhou, odkud se nám vůbec nechtělo.
Angkor Wat - jsme si odpoledne jen proběhli a než jsme si dali svačinku, zavřeli nám nejvyšší patro. Užili jsme si ho především, když byl krásně nasvícený při západu slunce a odrážel se v hladině jezírka plného leknínů. Odchytli jsme si tu jednoho průvodce, aby nám udělal fotku. Moc se mu povedla, tak jsem ho pochválil uznalým zamručením. Jeho klient se usmál a řekl, že ho to celý den učil. Prý ho trénoval na stovkách fotek, které musel během dne nafotit.
Malý okruh se nám asi líbil víc, i když to možná bylo jen tím, že už to byl druhý den a už jsme nebyli ze všeho tak vypleksaní a že dnes bylo snad ještě větší vedro, opravdu na padnutí. Na oběd nás tuktukář zavezl prý do levné restaurace, která ale byla tak drahá, že jsme se po přečtení lístku zvedli a šli zase ven. Odchytl nás číšník, co se děje, a že nám tedy dá slevu.
A to jsme si mysleli, že v takové restauraci se nesmouvá. Všude se smlouvá! Vypadalo to, že nám slevil i na porci, takže nám i po jídle stále kručelo v břiše. Stále hladová Šárka se alespoň naučila hůlkama vyzobávat zbytečky zeleniny a nudlí. Když jsme se po západu vraceli k našemu tuktuku, vyrazil nám hned naproti, a pak jel jako šílenec, snažil se předjet i autobus. Vyhodil nás ještě půl kilometru před hotelem, že ještě někam pospíchá. Potkali jsme tak alespoň jednu restauraci, kde jsme si nejdřív chtěli jen koupit shake na cestu. Jak jsme si sedli a čekali až nastrouhají led, rozhodli jsme si tu dát i jídlo. Bylo zatím nejlepší, které jsme v Siem Reap měli (a 3x levnější než v restauraci v Angkoru).
PS: V některých hotelech pronajímají malé elektrické motorky. V areálu Angkoru mají dvě stanice, kde si svůj elektromobil necháte nabít, zatímco jdete obdivovat krásy chrámu po svých.

2 komentáře:

  1. Ahoj cestovatelé,
    Díky za velké množství fotek. Fotíš úžasně! Jak to děláš? Je sice pravda, že máš co fotit, ale je vidět, že i ty jsi zdědil hodně po dědovi.
    Mějte se krásně a už se na Vás těšíme.
    Táta

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj tati, dekuju moc, opravdu bylo co fotit a zasekal jsem si na tom skoro vsechny pametove karty a musel jsem pak setrit a promazavat. Dneska jsem si ale vypalil dalsi DVD, tak zase mam spoustu volneho mista. Mam celkem 7 DVD a s tim uz asi vydrzim az do navratu.

    OdpovědětVymazat