pátek 9. října 2009

středa 30.9.2009 - Laguny, laguny, laguny a plameňáci

K snídani jsme dostali langoše s marmeládou :-). Došla nám voda (přestože jsme měli mít každý 2l na den), a museli jsme si koupit za 8Bs v místním krámku, který jsme tím vykoupili. Jinak byl dnešek ve znamení drncání po prašných cestách (zlatá jízda po "dálnicích" po solných polích). Zastavili jsme u pochodujících vojáků (pole korálů skloněných jedním směrem), na vyhlídce na aktivní sopku Ollague 5865m.n.m (sice nekouří, ale u vyhlídky je pěkná prolejzačka bizardními tvary korálů a lávy), u vyhlídky na místní králíky Piscacha (skáčou jako klokánci a jsou sakra rychlí) a pak u pěti lagun. Čtyři menší a jedna větší (Colorada - červená). Ve všech stály po kolena plameňáci s hlavami nořícími do ledové slané vody. U všech také hrozný vítr, takže když popolétávali, tak startovali kolmo jako harrier a přistávali hladce jako vrtulník. Oběd jsme jedli u kufru v závětří džípu. Když jsme si odmysleli tu zimu a vichr, tak tu bylo opravdu krásně. Přehoupli jsme se přes 4700m.n.m, jeli jsme po poli neoraném, kde bylo vedle sebe vyjeto až 10 stop jako na hlavních silnicích v Buenos Aires, až k Arbolu de Piedra - rozeklané skále stojící na úzké stopce, takže vypadá jako strom. Spali jsme v promrzlé ubytovně, kde bylo večer v noclehárně 4°C. K večeři ale byla super polívka, špagety a dokonce i lahvinka vína. Seděli jsme obě skupiny u jednoho stolu a tlačili se zády na kamna, ve kterých topili sušenými lišejníky. Za okny se v mrazu krčily lamy se kterými jsme se (raději přes sklo) fotili.

2 komentáře:

  1. Ahoj Šárko a Davide,
    zdravím z Prahy.Tady bylo posledních pár dnů kolem 20°C - nádherný babí léto :-). Ale i to už končí a my už se těšíme na sníh - a taky na další zprávy z vašich cest :-)
    Mějte se hezky
    Jana D* - Doldy

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jani, my si ted uzivame taky slunicka a teplicka. Dokonce jsme dneska vyrazili k bazenu, ale nebyl jeste napusteny... Nahrivame si kosti na studenou Patagonii :-) Pa pa a pozdravuj Tanu a Melouna. Sarka.

    OdpovědětVymazat