neděle 29. listopadu 2009

čtvrtek 12.11.2009 - sopka Rano Kau

Ráno jsem se byl trochu projít a nakoupit něco k snídani. Jen kousek od hostelu už stojí malé sochy Moai, jedna nedaleko přírodního bazénku, kde se určitě půjde občas vykoupat (zatím je odliv a je v něm málo vody). Nakoupil jsem trochu pečiva, máslo, sýr a vajíčka v přepočtu za 160kč - je tu opravdu velice draho. 1,5l balené vody by přišel na 60kč, ale voda z kohoutku je naštěstí pitná i když chutná trochu divně: něco mezi Vincentkou a zředěným mlékem - Šárka říkala, že podobně chutnala i voda v Řecku. Dnes je hezky a my na doporučení Němce Jana, který je tu na deset dní se svým otcem, vyrazili pěšky na sopku Rano Kau. Po cestě se k nám přidal asi 50 letý Švéd, který toho dost procestoval po východní Evropě. Pokecali jsme s ním i o karetní hře Bridge, na kterou byl expert. Postupně nás začal štvát tím, jak jednak pořád žvanil, všechno komentoval a hlavně nás neustále honil. Jsme zvyklí na své tempo, dát si svačinku, půl hodinky pokoukat a jeho řeči, že bysme už měli jít dál, nás dost štvaly. Při jedné takové pauze jsme už schálvně čekali tak dlouho, dokud neodešel. Rano Kau je poměrně nízká sopka (410mnm) s krásným a velikým kruhovým kráterem s jezýrky. Na pobřeží je část stržená příbojem a na jedné jeho straně je rujny vesničky Orongo, kde se konaly závody o titul ptačího muže. Úkol závodníků byl vrhnout se z útesu do rozbouřeného moře, doplavat na nedaleký ostrůvek, na který jednou v roce přilétal hnízdit pták (nevím jak se jmenoval), najít jeho vejce a jako první s ním připlavat zpět. Vítěz se na rok stal náčelník ostrova. Kevin Constner o závodu natočil film Rapa Nui, který tu v jednom hotelu 3x týdně promítají, tak se na něj možná půjdem podívat. Šárka, když šla prosit o trochu vody, si tu dobře popovídala s Carlosem - strážcem národního parku, který se rozplýval nad krásnými Češkami, které tu potkal, především nad modelkou Karolínou Kůrkovou, s kterou si dodnes píše. Bylo tak krásně a my se dlouho kochali výhledy, že jsme se vrátili moc pozdě a moc hladoví na to, aby jsme se šli podívat na představení národních tanců, na které nás lákali a které je tu jen 3x týdně - tak snad to vyjde v sobotu. Udělali jsme si raději klidný večer a dobře se nadlábli. Já do jedné do rána psal deník, a pak po kolenou zalezl k Šárce už sladce spící v našem podkroví.
PS: Na ulici jsme potkali jednu ženskou, která šla zaplatit za elektriku a vodu. Byla docela komunikativní a nechala nás nahlédnout do účtů. Koukali jsme, jak tu mají levno: 13m³ vody (spotřebované ve třech lidech za měsíc!) za 4100ChP (10kč/m³), 73kWh za 7000ChP (3kč/kWh).
PS2: v našem hostelu bydlela před pár měsíci tenistka Helena Suková. Paní domácí prý žasla nad tím, jak byla vysoká a bohužet taky nad tím, jak prý byla nafrněná.

1 komentář:

  1. Koukám že budete mít pěknou fyzičku po všech těch kopcích které zdoláváte.Jaké máte počasí stále mrznete? Tady je počasí spíše jarní. Lukáš už pěkně chodí to budete koukat až ho uvidíte máma

    OdpovědětVymazat