čtvrtek 26. listopadu 2009

neděle 8.11.2009 - Valparaíso

Po 1070km z Osorna jsme po deváté vystoupili ve Valparaísu. Je krásně, svítí sluníčko,15 stupňů. Naháněčka, která nás odchytla u autobusu, nám hned iniciativně, ale prý nezávazně zarezervovala ubytování za 16000 za oba za noc. Její taxi za 4000 jsme ale odmítli a dojeli do centra autobusem místní MHD. Jezdí tu i trolejbusy - jedny z nejstarších na světě, ale za celou dobu, co jsme byli ve Valparísu jsme žádný nechytli. Cestou k rezervovanému hostelu jsme objevili jiný za 12 tisíc a tak jsme zakotvili tam. Mezitím co nám připravovali pokoj jsme se šli ještě porozhlídnout a našli hostel Kultour o 200% lepší, kde jsme cenu ukecali z 20 za den na 50 tisíc na 3 dny a rozhodli se zůstat tady. Německý majitel nám slíbil skutečnou evropskou snídani (ne jen tousty a marmeládu), hodně nám poradil, co se dá ve Valparaísu podniknout - mimo jiné že za 10 minut začíná v kostele krátký varhaní koncert, který pořádají jednou týdně zdrama. Zašli jsme se podávat a stálo to za to. Jako první zahráli od Bacha skladbu Tocata - kdo někdy hrál na Atari hru Gyrus, tak by si taky určitě vzpomněl :-) Došli jsme si pak do prvního hostelu pro batohy. Trochu jsme se báli, jak to majitelka vezme, ale byla v pohodě, prý ať se stavíme někdy příště. Přes víkend měla úplně plno, že sem jezdí lidi ze Santiaga zapařit - bylo už po dvanáctý, někdo už snídal, spousta jich ale ještě spala. Náš nový hostel je na kopci Cerro Alegre. Valparaíso je známé desítkou historických výtahů, které dodnes fungují a ve strmých ulicích se často hodí - jsou to takové prudší a kratší verze lanovky na Petřín. Jeden by se dnes hodil i nám, jako napotvoru byl kvůli stávce zavřený, takže jsme si se svými těžkými batoh zafuněli hezky po schodech. Zdrchaní z noční cesty z Osorna a vůbec z tahání těžkých batohů jsme v našem překrásném pokojíčku na dvě hodinky vytuhli a jen těžko jsme se po čtvrté vykopali na procházku do centra. Trochu nám jí zkazily davy lidí, které se vesele a dost hlučně vraceli z fotbalu - Valparaíso dnes postoupilo v chilské lize, tak měly co oslavovat. Našli jsme výtah, který jezdil, tak jsme se s ním svezli s krásným výhledem na přístav, který je přímo v centru města. Šárce večer nebylo moc dobře, tak jsme šli brzy do postele. Já na svém telefonu přes hotelové WiFi internetil dokud mi ho v jedenáct nevypli. Na stránkách http://m.seznam.cz je docela pěkný, pro mobil optimalizovaný přístup na email.
PS: ptal jsem se majitele na zemětřesení ve Valparaísu. Prý tu dům stojí od roku 1880 a už jich několik přežil. Jen pro případ nám poradil, že jestli nás vzbudí otřesy, které by trvali déle než 10 sekund, tak ať okamžitě vyběhnem před barák. Za dalších 10 sekund by totiž mělo začít silné zemětřesení, dveře by se zkroutily a už bysme se ven nedostali. To ale jen pro případ, ať prý určitě klidně spíme.
PS2: Bavili jsme se taky o převážení ovoce a zemědělských produktů do Chile. Občas jsme totiž při přejezdu hranic do Chile (celkem 3x) nějaké to jablko nebo salám propašovali. Jeho matka mu prý chtěla přivézt sýr, vyhmátli jí a platila pokutu 150euro! Berou to totiž dost svědomitě a všechny batohy jdou vždy přes rentgen.

Žádné komentáře:

Okomentovat