sobota 7. listopadu 2009

pondělí 26.10.2009 - zpět do Argentiny: Puerto Natales - El Calafate

K snídani jsme dostali čaj, housky s marmeládou a domácí perník - tak jsme si trochu zavzpomínali na české dobrůtky. Venku hustě sněžilo (v noci nás zase budil storm alarm - ty Suunta to fakt vědí!), tak jsme byli moc rádi, když nás na autobus do El Calafate odvezli autem. Prý, ať hostel Paulette v Puerto Natales doporučujeme svým známým - kdo budete mít cestu okolo, stavte se u Paulette. Jsou fakt dobrý (jen v pokoji si musíte trochu přitopit, abyste tam nezmrzli). Autobusem jeli i naši Slováci. Prý k ledovci Grey došel jen kluk, jedna holka alespoň na vyhlídku a poslední ho neviděla vůbec. Cestou na hranice byla taková siberie, že autobus nasazoval sněhové řetězy, ale za horama se vyčasilo, jako by děda Mráz zapomněl doma berlu Mrazilku. Cesta trvala 3 hodiny. Půjčili jsme si od jednoho angličana velice zajímavý časopis Black Sheep o cestování v Patagonii a tak jsme se do něj začetli, že si po hodině sám řekl, jestli bysme mu ho už nemohli vrátit zpět. Mimo jiné tam byly krátké zajímavé sloupečky s Trail tips na různá témata ... mimo jiné také "Sex in a tent" :-) Cesta ubíhala příjemně, v půlce se nám prohodili řidiči s protijedoucím busem (ten náš se vracel do Chile, druhý se s náma "vrátil" do El Calafate),
vítr cloumal autobusem, který jel skoro permanentně v náklonu doprava, před autobusem nám občas proběhly pštrosy Ňandu.
V El Calafate se o nás poprali nahaněči, takže jsme nakonec zůstali stát se 7 prospekty na super hostely, ale vůbec jsme netušili kde který je a kolik stojí, jaký při tom byl zmatek. Skončili jsme v dvoulůžáku asi 500m od centra s internetem, wifi a až na místě zjistili, že tam ale nemají žádný počítač. Pár emailů jsem si přečetl přes telefon, ale pak jsme stejně museli vyrazit do města na poměrně drahý internet (12Ar/h). Cestou jsme zapadli v cukrárně na dost drahý, ale velký a hlavně vynikající dortík. Po nákupu v supermarketu a internetu jsme dvě a půl hodiny strávili v restauraci "sněz co můžeš" za 42Ar/žaludek a jako koule se odvalili do postele.
PS: V El Calafate a El Chalténu mají v supermarketu podle ekologické vyhlášky zakázáno dávat nákup do igelitek. Jako v Lídlu jsou u pokladen k dispozici staré krabice.

3 komentáře:

  1. Nazdarek cestovatele.... :-)
    Musim se priznat, ze jsem ted Vas blog trochu zanedbavala - a ted nestacim valit bulvy, kde vsude jste se to ocitli a jak jste popojeli.
    Co se tyka Hancovejch - narodila se nam holcicka (22.10.). Jmenuje se Michalka a je to opice zvedava. V brise se ji asi moc nelibilo a na svet si pospisila o mesic driv.
    Tak se v daleky cizine drzte, uzivejte cestovani a mejte se krasne.
    Annitchka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Anicko, moc vam gratulujeme a Michalce at se na svete moc libi! Posli mi pls fotky at vim po kom ta holka je :-) Preji krasne materstvi. Sarka

    OdpovědětVymazat
  3. Hahaha,provdala jsem se za kopirku :-D
    Miska je celej tatinek :-D)))
    A.

    OdpovědětVymazat