neděle 15. listopadu 2009

neděle 1.11.2009 - El Chaltén - Puerto Madryn

Aut opravdu moc nejezdilo. Dlouho jsme ale nečekali a už asi páté auto nám zastavilo. Velké rodinné a hned s celou rodinkou se dvěma kluky asi 6 a 3 roky. Náš řidič s manželkou (Ekvádorci žijící už 4 roky v Rio Gallego) si libovali, jak jsou kluci najednou tichý. Krčili se vzádu vedle nás, styděli se a ani nedutali, tedy alespoň ze začátku. Zavrhli jsme náš původní plán zkusit stopovat po prašné silnici do Piedrabuena a svezli jsme se až k Rio Gallegos. Je to sice dost zpátky na jih, ale hlavní cíl dostat se na rušnou silnici č.3 to splňuje a nechtělo se nám pokoušet štěstí na opuštěné prašné cestě, kde bysme mohli i den nebo dva uvíznout bez možnosti dostat se dál nebo vrátit zpět. Cesta trvala 4 hodiny + jednu hodinku jsme strávili u oběda v restauraci u cesty. Dali jsme si menu dne, i když jsme nerozumněli co to vlastně bude. Dostali jsme špagety. Těstoviny jsme teď jedli skoro každý den, tyhle alespoň byly s plátkem vepřového. Navíc jsme je měli zadarmo, protože je za nás náš řidič zaplatil a v žádném případě od nás nechtěl peníze. Stopování se mi začalo líbit. Hned ale přestalo, když jsme od Rio Gallegos na naší vysněné silnici č.3 skoro 2 hodiny nemohli nic stopnout. Provoz byl opravdu velký, navíc všichni jeli pomalu, protože na silnici před náma byla policejní kontrola (i my jsme se museli na stanici registrovat), ale zdá se, že čím víc aut, tím spíš nikdo nezastaví. Policajti nám poradili, že nám žádný osobák nezastaví, a je lepší se ptát kamioňáků, kteří si na kontrole vyřizují papíry. Zastavit tu musel každý, ale buďto jeli jinam a nebo nám řekli, že nás vzít nechtějí nebo nemůžou. Škoda, někteří jeli po trojce až do Buenos Aires, takže bysme se krásně svezli až do Puerto Madryn přes tisíc kilometrů vzdáleného. Chytli jsme se tedy prvního, který nás vzal alespoň do Piedrabuena - kam jsme vlastně dnes chtěli po přímé, ale prašné cestě dostopovat. Motor starého kamionu tak řval, že když jsem se pokoušel ridičovi něco říct, musel vždycky sundat nohu z plynu. Nicméně jsme trochu pokecali a dověděli jsme se, že vezeme 28 tun ovčí vlny a a z kolika ovcí, že to prý bylo... a když už jsme u našeho oblíbeného počítaní ovcí, máme pro vás další quiz. Kolik asi bylo potřeba ostříhat ovcí na tento náklad? Své tipy opět piště do komentáře k tomuto dni. Vítěze opět čeká pohled.
Do Piedrabuena jsme dorazili až za tmy. Měli jsme ohromné štěstí. Z benzínky, kde nás kamion vyhodil, jsme se svezli s klukem, který si zrovna objednal taxíka do města, dovezl nás až na autobusák odkud za 25 minut odjížděl noční bus do Puerto Madryn. Seběhlo se to přesně takhle rychle, jak jsem to napsal, takže jsme se za chvilku váleli v širokých pohodlných sedačkách coche cama a nocí uháněli za teplem na sever.
PS: při stopování jsme se dnes ještě dozvěděli, například že: Beneton má kousek od Rio Gallegos vlastní farmu s ovcema nebo že prezidentka Argentiny rozhodla, že letos nebude letní čas.

11 komentářů:

  1. Ahoj Davi a Šárko, snažím se vám poslat komentář, ale nějak se nedaří, dělám někde chybu. Budu to ukoušet znovu. Babi

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Davide.
    Jelikož se v Argentině chová převážně kožešinové plemeno Karakulská ovce, tak to by bylo takto: Střiž vlny u ovce/bahnice/ je 2kg, u berana je to 3kg. Takže zlatá střední cesta by mohla být 2,5kg na kus a to byste vezli vlnu z 11 200kusů.
    Ahoj Luboš Reindl

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Davide.

    Taťka mi ukázal odkaz na vaše cestovní stránky a tak bych se ráda zúčastnila vyhlášené soutěže o pohled z vaši cesty a tak tipuji, že to bylo z 13 500kusů oveček.
    Ahoj Michaela Reindlová

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Davide.

    Tak konečně se mi povedlo přidat komentář.Můj tip je 7000 ovcí na 28 tun vlny.

    mějte se
    ahoj Svojda

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, co to tam jezdí za auta že uvezou 28 tun? U nás to musí být obvykle o polovinu lehčí. No když vezmu kolik by se z takovýho nákladu upletlo svetrů a těch ponožek :-). Naše tipy: 6789 za mě, Kačka zvýšila svůj tip oproti minule ze 2 na 3 (umí počítat do 13, takže budeme soutěžit i příště), Bětuška stále mlčí, jako ovečka, ale usmívala se na velrybí ocásek a Přemek si nestihnul tipnout, začal počítat a usnul. Dneska jsme byli pouštět draka a měli s sebou i kita, ale nefoukal vítr, tak se akce nezdařila. Přejeme štastný cestování. Zdraví Alena a spol.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Davide a Šárko,
    snažím se poslat odpověď na vaši soutěž,ale nějak se to nedaří,tak snad se to už povede.
    Já tipuji,že to bylo z 10000kusů ovec a Jirka tipuje 14000kusů.
    Zdraví Marta a Jirka O.

    OdpovědětVymazat
  7. Cau Dejve,
    co by to bylo za denik bez kvizu, poznavam staryho matfyzaka. Nebudu podcenovat tvoji spanelstinu (predpokladam,ze ridic AJ nemluvil), urcite jsi za par mesicu poskocil na level pokrocily (ja nemit ve Venezuele Janos, tak jsem se tam uplne ztratil:). Ani ridice bych nerad podcenoval, ale ovce urcite nepocital. A tak bych stejne jako ty jsi pouzil proste deleni, pouzil ja prosty odhad beze zbytku. Takze 12351 ovci. A propo, vis kolik stoji litr benzinu Natural 95 ve Venezuele? Neni to zadne deleni ani nasobeni, je to proste Chavezuv fakt. 0,30Kc (po zdrazeni) za jeden litr. Plna nadrz tedy za 15Kc. A vis jak jsme s timto faktem nalozili? Od druheho dne jsme pili Natural 95 misto vody:)
    Pino

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Šárko a Davide!
    K Vaší kvízové otázce:
    1) Tentokrát to již nebude mimo soutěž jako minule, proto očekávám Váš pohled, neboť můj tip bude nejpřesnější.
    2) Jako komentář od Aleny se podivuji, kolik že to ten Váš kamion uvezl tun vlny (Jestli jste tomu řidiči dobře rozumněli). Nicméně pro můj tip počítám s 28 tunami režné neprané ovčí vlny.
    3) Jelikož jsem devět let studoval textil (upozorňuji, že ani jednou nepropadl) a z toho pět let specielně ovčí vlnu, bylo nutno na výše uvedené množství ostříhat 3415 kusů dobře krmených ovcí.
    4) Nyní již budu jen očekávat slibovaný pohled. Nejlépe z Tahiti, pokud možno s nějakou krásnou jen lehce oděnou Tahiťankou. Ne, aby jste mně poslali pohled s ovečkama!!!
    Mějte se dobře a buďte na sebe opatrní.
    Zdraví Vás táta z Krkonoš.

    OdpovědětVymazat
  9. ahoj,
    zdravime vsichni z kruhu a tipujeme 4000 ovci.adresa je kruh 213. uzivejte cestu cau v+v.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Davide,
    az ted se dostavam k cteni vsech cestopisu a nestacim se divit, co jste za tu dobu vsechno stihli navstivit... Tipuji, že bylo zhruba kolem 9333 ovci.
    Kajik

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, zdravi Vas mamka a ja si tipuji asi 5 5OO ovecek. Opatrujte se. Ponikla

    OdpovědětVymazat