středa 30. prosince 2009

středa 9.12.2009 - déšť, shelter, cesta do Twizelu, svítí potkávačky - první problém s autem

Spali jsme v autě na vedlejší cestě kousek za městem, protože u shelteru se to nesmí, a ráno se vrátili na snídani. Cyril, Honza a větší partička Izraelců tu klidně přespali (Cyril na károšce přímo v shelteru, Honza v autě za shelterem), ráno je tu probudili dva lidi, kteří začali shelter v šest hodin uklízet, že tu spát nesmí, ale to bylo všechno. Kluci jedou do Cromwelu, kde hledají práci. Mají už účet v novozélandské bance, a IRD (něco jako rodné číslo potřebné na placení daně) a chybí jim jen pracovní vízum a práce. My zatím nemáme nic, i když jsme na Zélandu také chtěli chvilku pracovat. Tahali jsme z nich informace, jak to tu chodí. Je to prý mnohem těžší než před léty, takže to asi dopadne tak, že až se oni trochu zabydlí a zapracují, tak se za nima stavíme a zjistíme co a jak. Kluci ještě před polednem odjeli - prý na bramboráky, které mají slíbené od jedné Češky, co má restauraci asi 15km před Mount Cookem. My v shelteru zůstali za nekonečného deště až do pozdího odpoledne, psali jsme deníky a emailovali na mobilu s rychlým internetem. Je tu zásuvka 220V, tak bylo alespoň kde dobíjet. Nabíječka na tužkové mi bohužel přestala fungovat. Občas přístřeškem proběhla skupina Japonců v barevných pláštěnkách. Chudáci si asi zaplatili tour a teď musejí chtě nechtě do deště. Nakonec i v shelteru začala být docela kosa, tak jsme skočili ještě na chvilku do muzea v infocentru, koupili chleba v obchodu se suvenýry v luxusním hotelu Hermitage a podél tyrkysovo zeleného jezera Pukaki odjeli z hor k městečku Twiezel a k asi půl hodiny vzdálenému jezeru Ohau, odkud bysme zítra chtěli udělat ještě jeden malý výlet, než nadobro odjedeme od Mount Cooku. Pod horama bylo trošku lepší počasí, možná tu nepršelo celý den, měli jsme asi odjet dříve. Uvařili jsme jen polívku do hrníčku a k tomu dali pivečko a količku s rumíčkem. Už jsme se chystali na kutě, když jsem si všiml, že svítíme obrysovkama. Netušili jsme, jak je to možné, vždycky nám všechny světla zhasli, když jsme vytáhli klíčky ze zapalování. Cvakali jsme páčkama pod volantem, zkoušeli všemožná tlačítka a nic. Že by nějaký zkrat po tom dnešním dešti? Barborko, Barborko, co nám to děláš? Celou noc by baterka asi nevydržela, odpojit jsme jí taky nedokázali, a k tomu všemu jsme byli daleko od civilizace. Rozhodli jsme se tedy raději vrátit do Twiezlu. Jel jsem pomaličku a opatrně, protože jsem trochu požil. Silnice už ale byly úplně prázdné. Z kempu před městem nás vyhodili, že už je pozdě a mají zavřeno, tak jsme dojeli až do centra na parkoviště před nákupním střediskem. 3x jsem v noci vstával, abych na 10 minut nastartoval motor a vždycky alespoň trochu dobil baterku. Ta vydržela až do půl sedmý do rána...

4 komentáře:

  1. Ahoj cestovatelé!
    Nejdříve přejeme Davidovi k dnešnímu svátku všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví, štěstí a s Barborkou mnoho najetých kilometrů bez poruch. Včera bylo azurové počasí a tak jsme vyrazili na běžky na Jizerky. Z Jakušic na Orle byla v prašanu rolbou ujetá stopa na bruslení a tak to frčelo i mamce a i moje kyčle to vydrželi. Davide, to by sis pošušňal. Jeli jsme dál směrem na Smrk až Halu Izersku, kde jsme si v chatce Gorzystów dali místní specialitu - horké pivo s malinovkou ve skleněném pulitru s brčkem. Poláci to popíjeli ve velkém, ale nám trvalo půl hodiny,než jsme to do sebe dostali a chuť mně spravila až doma svijanská 11. Zpět jsme jeli po úbočí hřebene až do Jakušic. Tady už bylo sněhu míň, a tak to trochu odnesli běžky. Ale byl to bezvadný 20km "špacír", jak říká strejda Šíru.
    Dneska sem dorazila obleva z Německa a tak je nad nulou a trochu mrholí(ale Vašemu dešti na fotce se to nemůže vůbec rovnat). Odpoledne chceme jet na předsivesrovskou show do Špindlu na lyžařské závody, které před mnoha lety jela i Šárka. Silvetr oslavíme v Lomnici nad Popelkou v restauraci pod skokanskými můstky.
    Přejeme Vám veselého Silvestra(a aby v noci svítila jen Vaše očička). Do Nového roku Vám přejeme mnoho cestovatelských úspěchů, pevné zdraví a hodně štěstí při cestě k domovu.
    Zdraví Vás máma a táta z Krkonoš.

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno nejlepší k svátku Ti Davide přejí Šumaváci Pavlína a Vítkové
    ... a plno pozdravů i Šárce a hlavně krásný nový rok !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Davide, též se přidávám ke gratulaci a společně s Dášou Ti přejeme vše nejlepší, zdraví a splnění cestovatelských cílů.
    Ahoj Luboš

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Davide a Šárko, to nás teda pěkně napínáte, už se nemůžu dočkat, jak to s Barkou dopadne. Tady se už schyluje k novoročním oslavám, vepřová kolena na ovar jsou vyprodaná, v televizi právě běží Mrazík a my máme v lednici kopu pomazánek. Chystáme se ke známým do Hřebečníků u Berounky. U Martiny na chatě bude pařba, tak se tam taky na skok stavíme. Jaký jste měli Vánoce? Byly veselý? Kačka honila kapra ve vaně a říkala mu že ho upečeme a spapáme a ráno si vzala křídla a nosila hračky pod stromeček a říkala že je Ježíšek :-). Přejeme ti všechno nejlepší k svátku, mimo soutěž - není tvoje jméno to nejpočetnější na světě? A taky přejeme klidný Nový rok a žádný porouchaný Barborky, prochozený podrážky, vybitý baterky, plný hotely, ulítnutý letadla nebo hotelmamá co nesuší doma deštníky. Zdraví vás Alena a spol.

    OdpovědětVymazat