středa 6. ledna 2010

úterý 15.12.2009 - Routeburn track (3. den), Mackenzie Camp - Upper Capples Hut

V noci byla fakt kosa, takže si Šárka musela natáhnout na nohy svojí čepici. Do půl desátý byl kemp ve stínu, všichni v zimě přešlapovali u svých vařičů, pak se šli alespoň na chvilku ohřát k jezeru, kde se poprvé ukázalo
hřejivé sluníčko. Původní plán stopovat do Milford Soundu jsme si nakonec rozmysleli a u Howden Hutu odbočili z Routeburn treku a vyrazili po Caples treku zpět směrem k našemu autu. Náš plán byl dojít na Upper Caples Hut (též zvaný Apr-kapr). Nenechali jsme se zmást cedulí předpovídající 6-8 hodin, vždyť to na mapě vypadá takový kousek. Cyril nás varoval před prudkým stoupáním, hned na začátku treku. To bylo opravdu výživné. I když opomenu bažiny v údolí (v jedné jsem sundaval boty), tak cesta na vrchol byla skutečná lahůdka: přelézání kamenů, šplhání po mokrých kořenech a všude spousta mušek. Nahoru to ještě jakž takž šlo, ale nechápeme, jak to mohl přežít Cyril v dešti (prý se cesta změnila v potok) a po tmě (svítil si jen mobilem). V sedle, kde nás přivítal krásný chodníček jako vystřižený z mastňáckého Routeburnu, jsme měli pocit, že už máme vyhráno. GPSka ukazovala už jen 5km vzdušnou čarou k chatě. Ty jsme ale šli skoro 4 hodiny, protože cesta se změnila v zelené peklo. On to tedy byl spíš takový pohádkový les s říčkou, která se párkrát brodila, a pěšinkou, která se vinula přes kamení a kořeny a která ubíhala ukrutně pomalu. Šárka brody přebíhala úplně jako baletka se slovy: "musíš rychle, Davide :-)", až v jednom zapadla až po kotník. Měli jsme toho dost, Šárka slzy na krajíčku, ale lehce po deváté (opravdu 6 hodin od Howden Hutu) jsme šťastně dorazili na palouček s Perníkovou chaloupkou. Přivítali nás tam naši známí "doktoři" s čajem a roztopeným krbem. Uvařili jsme si kuskus s lososem z konzervy (doktoři prý vařili úplně to samé :-) a v deset hodin ulehli k zaslouženému spánku. To se to krásně spalo pod střechou a na měkkých matracích. Dneska jsme to trochu přehnali, kdyby pršelo, tak bysme asi měli opravdu problémy, příště si musíme lépe plánovat.
PS: Upper Caples Hut stojí 15NZD na osobu. Doktoři měli jen lístky za 5NZD, protože jim tuto cenu řekli v infocentru, my nemáme nic. Na hutu ale žádný správce není, platí se prý v příštím hutu, tak to snad nějak okolo proběhneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat